Cickafark (Achillea millefolium)

Gazdagon virágzó, szinte mindenhol előforduló gyomnövény, fehér, némelykor rózsaszínű virágokkal. Zsenge, fiatal borsra emlékeztető ízű levelei kis mennyiségben saláták ízesítésére szolgálnak. Száráról letépkedett kicsiny virágait erőteljes zamatuk miatt csupán kis mennyiségben használjuk. 8-10 virágocska egy-egy porcióban éppen megfelelő!

Várandós kismamák a cickafark fogyasztásával ne kísérletezzenek!

Citromillatú muskátli (Pelargonium odoratissimum)

Ugyan a muskátli csak a XVII. században került Dél- Afrikából az öreg kontinensre, hamar felismerték nemcsak kozmetikai szerepét, de különleges ízesítő értékét is. A sokféle muskátlifajta között nem könnyű eligazodni, pedig a rózsa-, menta-, alma- vagy szerecsendió-illatú levelek tág teret nyújtanak a változatos ízesítéshez. Közülük is kiemelkedik a citromillatú muskátli, melynek mélyen szeldelt, erős citromillatot árasztó levelei sokrétű felhasználást tesznek lehetővé. A zsenge leveleket egészben vagy apróra vágva tehetjük salátába, krémbe, süteménybe, míg filigrán virágaival desszerteket dekorálhatunk. Mindkettő egyaránt alkalmas tea, bólé, lekvár vagy salátaöntet ízesítésére is.

Citromfű












Csalán (Urtica dioica)

A mindenhol elterjedt gyomnövény egészét csalánszőr borítja, melynek érintése heves viszketést, égő fájdalmat okoz. Ne riadjunk vissza: gyűjtsük kesztyűvel!

Ezután, ha néhány órán át állni hagyjuk vagy meleg vízbe áztatjuk, elveszti csípősségét, így szabad kézzel is hozzányúlhatunk.

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Vastartalmú teája vérszegényeknek erősítőszerként ajánlott. Klorofilltól zöld forrázatával pedig tojást is festhetünk.