Az a híres tökfasirt

You are currently viewing Az a híres tökfasirt
  • Post category:Receptek

Hozzávalók: 30 dkg sütőtök, esetleg + 10 dkg zeller, fehérrépa vagy paszternák, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, kakukkfű, szurokfű vagy bársonyvirág-szirom, , 8-10 dkg zabpehely, 2 tojás, a sütéshez: olaj vagy zsír

A megtisztított sütőtököt és a többi gyökérfélét  nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát. Megsózzuk, beleütjük a tojásokat és a felaprított fűszerekkel ízesítjük. Annyi zabpehellyel dolgozzuk össze, amennyit felvesz, és néhány órára lefedve pihentetjük, hogy zabpehely jól megdagadjon, magába szívja a nedvességet. A masszából olajos tenyérrel pogácsákat formálunk, alaposan összenyomkodjuk, majd forró zsiradékban, vagy sütőpapírral borított tepsin, olajjal megspriccelve 200 fokon  mindkét oldalát aranysárgára sütjük.

Készülhet tojás nélkül is,  ekkor még erősebben nyomkodjuk össze a pogácsákat, és tepsiben süssük, félidőn egy lapát segítségével fordítsuk meg, hogy szép pirosra süljön.

A csalános tökmagos pesztóhoz vegyünk egy maréknyi szárazon megpirított tökmagot. Ugyanannyi forrázott csalánlevéllel együtt tegyük aprítógépbe. Kevés fokhagymával, pici sóval pépesítsük és annyi tökmagolajat adjunk hozzá, hogy a kellő bársonyosságot elérje.

Hasonló receptek a VADON NŐTT ÉTTEREM című e-könyvünkben: https://webshop.halmosmonika.hu/index.php/koenyvek/vadon-n%C5%91tt-%C3%A9tterem-detail