Ibolyatorta

You are currently viewing Ibolyatorta
  • Post category:Receptek

Az előző századok konyháin tavasszal gyakori vendégnek számított az ibolyatorta – a szakácskönyvek legalábbis erről tanúskodnak. Érdemes feleleveníteni ezeket a recepteket, kissé újragondolni őket, hiszen a mai tortadivat szinte kínálja a természetes megoldásokat!

A tésztához: 2 tojás, 80 g vaj, 80 g cukor, 150 g liszt, ½ csomag sütőpor, 100 ml evőkanál ibolyaszörp vagy ibolyalikőr, 250 g mascarpone, 200 g fehér csokoládé, 2 evőkanál tejszín, 10 g szárított ibolya vagy rózsaszirom porrá törve, a díszítéshez egy maréknyi ibolyavirág

A tojásokat habosra keverjük, majd a puha vajjal meg a cukorral összedolgozzuk. Apránként beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd annyi ibolyaszörpöt vagy likőrt (2-3 evőkanál) adunk hozzá, hogy sűrű masszává váljon.  Sütőpapírral bélelt kisebb tortaformába simítjuk és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A formából kihűtve hűlni hagyjuk, majd három lapba vágjuk. Amíg sül, elkészítjük a krémet. Ehhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd a tejszínnel és a porított virággal elkeverjük. Hozzáadjuk a mascarponét, simára eldolgozzuk, és 20 percre behűtjük.

Összeállítjuk a tortát: a lapokat egyenként megöntözzük ibolyalikőrrel vagy szörppel, krémmel megkenjük, majd egymásra illesztjük őket. A tortát kívülről is bevonjuk a krémmel, majd ibolyavirágokkal csinosan kidíszítjük és tálalásig hideg helyre tesszük.