Levendulás, ragyogó mesefa

  • Post category:Cikkek

– lilán illatos, extra dísz. Ha nincs kedved bíbelődni vele, szívesen elkészítjük neked!

Hozzávalók:

120-150 mm átmérőjű kaspó vagy fóliával bélelt kosár

3 hurkapálca

gipsz

egy nagy szatyor széna vagy száraz fű

drót

15 csokor levendula

tujaágak

10 aprócska lila üveggömb

elemes fényfüzér

szárított holdviola (Lunaria)

1 m lila szalag

A gipszből 100 ml vízzel tejföl sűrűségű masszát keverünk, a hurkapálcákat összefogva a kaspóba állítjuk, a gipszet beleöntjük. Amíg a gipsz megköt, a pálcákat kitámasztjuk, hogy egyenesen álljanak.

Ha a gipsz megszilárdult, a száraz füvet szorosan a pálcát köré halmozzuk és a vékony dróttal többször erősen körbetekerjük. A füvet jól rányomkodjuk, közben rögzítjük a dróttal, ilyen módon szépen ki tudjuk alakítani a fácskánk karcsú testét. Ha a tetejére értünk, és a pálca elfogyott, a füvet jó arasznyit tovább tekerünk a dróttal, így fogjuk megkapni a kedves kis bojtot.

Az elkészült alapra körbe egy sor arasznyira vágott örökzöld ágat rögzítünk. A levendulához jól illik a kékes árnyalatú hamisciprus üde színvilága. Ha elkészült körben a zöld szoknya, következhet a levendulás sor. Ehhez kisebb és rövid szárú levendulacsokrok az ideálisak, amelyeket szintén többszörösen áttekert, vékony dróttal rögzíthetünk a vázhoz. Aki nem biztos a drótozási technikájában, ragasztópisztollyal is próbálkozhat!

A zöld- és levendulasort megismételjük, majd néhány egészen kicsi ágacskával fejezzük be a csúcson. A szalag végét az ágai alá rögzítjük, és szorosan betekerjük vele a vidám kacskaringót – ha jól marokra fogjuk, kedvünk szerint alakíthatjuk.

Az égősorral körültekerjük, az elemtartót a legalsó zöld ágak alá rejtjük. A kis gömböket egy-egy pici dróttal felaggatjuk, majd a holdviola légies kis „tallérjait” egy-egy pötty meleg ragasztóval az ágak végére illesztjük. Hogy szép legyen, és minél kevésbé potyogjon a levendula, érdemes levélfénnyel lefújni – és mivel ilyenkor a levendula már nem olyan intenzíven illatozik (lehet, hogy szinte nem is érezzük az illatát), pár csepp levedulaolajat csöppenthetünk rá.