Mámoros menyecske

You are currently viewing Mámoros menyecske
  • Post category:Receptek

Egy különleges farsangi finomságot ajánlok.

Távoli rokonaink a Rajna közelében felhúzzák a magyar lobogót a ház előtti zászlórúdra, amikor magyar vendégek érkeznek. Mi hazai finomságokkal érkezünk, ők bemutatják a helyit.

Egy ízben farsang idején borban fürdő fánkkal készültek. Nem csak rizlingünk van ám, terem itt vörös is, mondták: egy helyi pinot noir adta a fűszeres bor alapját, amiben a fánkok megmerítkeztek.

Izgalmas finomság farsang idején, de óvatosan fogyasszuk, mert nem éppen a gyomorkímélő és karcsúderék-barát! De farsang csak egyszer van egy évben…

 

 Mámoros menyecske

 Hozzávalók:

a tésztához: 3 tojás

10 dkg méz

1 kiskanál sütőpor

14 dkg liszt

csipetnyi só

1 kiskanál reszelt citromhéj

a forralt borhoz:

6 dl testes vörösbor

2-3 darabka fahéj

2-3 szem szegfűbors

4-5 szem szegfűszeg

  1. 5 dkg cukor

2 szelet citrom

a sütéshez: olaj

 

A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, csipetnyit megsózzuk, a reszelt citromhéjat beleszórjuk, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kiskanállal a felforrósított olajba szaggatjuk és a kis fánkocskákat körös-körül aranysárgára sütjük.  Közben a vörösbort a fűszerekkel és ízlés szerinti cukorral felforraljuk. Leszűrjük, tányérokba merjük és a megsült, szalvétán lecsöpögtetett fánkokat „belepottyantva” azon forrón kínáljuk.