Egy különleges farsangi finomságot ajánlok.
Távoli rokonaink a Rajna közelében felhúzzák a magyar lobogót a ház előtti zászlórúdra, amikor magyar vendégek érkeznek. Mi hazai finomságokkal érkezünk, ők bemutatják a helyit.
Egy ízben farsang idején borban fürdő fánkkal készültek. Nem csak rizlingünk van ám, terem itt vörös is, mondták: egy helyi pinot noir adta a fűszeres bor alapját, amiben a fánkok megmerítkeztek.
Izgalmas finomság farsang idején, de óvatosan fogyasszuk, mert nem éppen a gyomorkímélő és karcsúderék-barát! De farsang csak egyszer van egy évben…
Mámoros menyecske
Hozzávalók:
a tésztához: 3 tojás
10 dkg méz
1 kiskanál sütőpor
14 dkg liszt
csipetnyi só
1 kiskanál reszelt citromhéj
a forralt borhoz:
6 dl testes vörösbor
2-3 darabka fahéj
2-3 szem szegfűbors
4-5 szem szegfűszeg
- 5 dkg cukor
2 szelet citrom
a sütéshez: olaj
A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, csipetnyit megsózzuk, a reszelt citromhéjat beleszórjuk, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kiskanállal a felforrósított olajba szaggatjuk és a kis fánkocskákat körös-körül aranysárgára sütjük. Közben a vörösbort a fűszerekkel és ízlés szerinti cukorral felforraljuk. Leszűrjük, tányérokba merjük és a megsült, szalvétán lecsöpögtetett fánkokat „belepottyantva” azon forrón kínáljuk.