Hozzávalók:
120 g liszt
50 g cukor
75 g vaj
csipetnyi só és kakukkfű
2 tojás
késhegynyi sütőpor
a töltelékhez:
80 g cukor
1 citrom
40 g vaj
40 ml tejszín
néhány szál friss levendulavirág
A lisztet a cukorral meg a vajjal elmorzsoljuk. Csipetnyi sót adunk hozzá, beleszórjuk a sütőport, belemorzsolunk egy kis kakukkfüvet. Egy tojást felütünk, villával felverjük, a felét a lisztes keverékhez adjuk és alaposan összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát fóliába csomagolva néhány órára a hűtőbe tesszük. Azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele 4 db, egyenként kb. 10 cm átmérőjű kis peremes formácskát. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 percig sütjük. Eközben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a félretett fél tojást az egész tojással meg a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk egy citrom levét és reszelt sárga héját. Végül a puha vajjal és a tejszínnel krémesre keverjük. A citromos masszát elosztjuk a kis tortácskákba, és visszatesszük a sütőbe addig, míg a krém teteje megbőrösödik. A sütőből kivéve friss levendulavirágokkal díszítjük, és behűtve kínáljuk.