MÉZESKALÁCS PUDING

You are currently viewing MÉZESKALÁCS PUDING
  • Post category:Receptek

Vízkeresztkor véget ér a karácsonyi ünnepkör. És olykor vannak még sütemény-maradékok…Sokféle babona fűződik a karácsonyi abroszhoz, hát még a reá s köré hullott karácsonyi morzsához! A „karácsonyi morzsának” elsősorban gonoszűző, betegséggyógyító hatást tulajdonítottak, jó termést és az állatoknak szaporaságot ígérő varázsszerként tisztelték.

Egy igazán különleges desszertet ajánlok mézeskalács-morzsából. Ha nincs kéznél megmaradt, megunt, megszáradt mézes, összedőlt mézeskalácsház, talán érdemes beszerezni hozzá mézeskalácsot, csakis a morzsa kedvéért…

Hozzávalók: 4 tojás

4 evőkanál méz

2 dl tej

30 dkg mézeskalács-morzsa

1 narancs

2 evőkanál cukor

5 dkg mazsola

5 dkg darált dió

1 evőkanál rum

1 evőkanál zselatin

 a tálaláshoz: cukrozott gyümölcsök és málnaszörp

 

Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés és dermesztés

 

A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. Ráöntjük a tejet, beleszórjuk a mézeskalács-morzsát és fél órán át pihentetjük. Ezalatt a narancs sárga héját vékonyan lehámozzuk, felcsíkozzuk és kevés, cukorral ízesített vízben megpároljuk. (2 evőkanál narancslekvárral is helyettesíthetjük!) A narancs levét, a leszűrt narancshéjat, a mazsolát, a darált diót meg a rumot a tojásos morzsához adjuk. A narancshéj főzőlevében feloldjuk a zselatint és a tojások fehérjéből vert kemény habbal együtt a masszába forgatjuk, azután az egészet fóliával bélelt őzgerincformába simítjuk. Hűtőszekrényben 4-5 óra alatt megdermesztjük.

Felszeletelve, cukrozott gyümölcsökkel, vagy málnaszörppel meglocsolva kínáljuk.