Vízkeresztkor véget ér a karácsonyi ünnepkör. És olykor vannak még sütemény-maradékok…Sokféle babona fűződik a karácsonyi abroszhoz, hát még a reá s köré hullott karácsonyi morzsához! A „karácsonyi morzsának” elsősorban gonoszűző, betegséggyógyító hatást tulajdonítottak, jó termést és az állatoknak szaporaságot ígérő varázsszerként tisztelték.
Egy igazán különleges desszertet ajánlok mézeskalács-morzsából. Ha nincs kéznél megmaradt, megunt, megszáradt mézes, összedőlt mézeskalácsház, talán érdemes beszerezni hozzá mézeskalácsot, csakis a morzsa kedvéért…
Hozzávalók: 4 tojás
4 evőkanál méz
2 dl tej
30 dkg mézeskalács-morzsa
1 narancs
2 evőkanál cukor
5 dkg mazsola
5 dkg darált dió
1 evőkanál rum
1 evőkanál zselatin
a tálaláshoz: cukrozott gyümölcsök és málnaszörp
Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés és dermesztés
A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. Ráöntjük a tejet, beleszórjuk a mézeskalács-morzsát és fél órán át pihentetjük. Ezalatt a narancs sárga héját vékonyan lehámozzuk, felcsíkozzuk és kevés, cukorral ízesített vízben megpároljuk. (2 evőkanál narancslekvárral is helyettesíthetjük!) A narancs levét, a leszűrt narancshéjat, a mazsolát, a darált diót meg a rumot a tojásos morzsához adjuk. A narancshéj főzőlevében feloldjuk a zselatint és a tojások fehérjéből vert kemény habbal együtt a masszába forgatjuk, azután az egészet fóliával bélelt őzgerincformába simítjuk. Hűtőszekrényben 4-5 óra alatt megdermesztjük.
Felszeletelve, cukrozott gyümölcsökkel, vagy málnaszörppel meglocsolva kínáljuk.