Sonkás kuglóf

You are currently viewing Sonkás kuglóf
  • Post category:Receptek

 

 

A sülő rozmaring illatával engem meg lehet bolondítani. Amint kinyitom a sütő ajtaját, s kilibben onnan a tésztában sült rozmaring bája, szinte eszemet vesztem. Akárcsak a dalmáciai tengerparton, ahol csomócskába kötött, olívaolajba mártogatott rozmaring-ecsettel pacskolták a faszén felett piruló makrélákat. A sistergős rozmaring illatát messze vitte a szél, még ma is itt érzem, s ízét a számban. A tűzre dobott rozmaring pedig olyan aromát ad a faszénen sült pecsenyének, ami odavonzza a legmegátalkodottabb vegetáriánusokat is… Ha pedig így húsvét táján valami igazán ínycsiklandóval szeretném megörvendeztetni kis családomat, esetleg csak sonka-maradékok néznek farkasszemet velem a kamrában, egy kuglófra való biztosan kitelik belőle! Rozmaring meg úgyis ott virít mindig a kertben…  

 

Hozzávalók: 40 dkg főtt, füstölt sonka (vagy tarja, maradék is lehet), 5 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 15 dkg vaj, 60 dkg univerzális liszt, só, 2 tojás, 15 dkg durvára vágott mogyoró, 2-3 ágacska rozmaring, a forma kikenéséhez vaj

 A füstölt sonkát apró kockára vágjuk, majd a vaj felét felforrósítjuk, és a sonkakockákat megsütjük, kihűtjük. Az élesztőt 4 dl langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, a lisztből egy maréknyit és megfuttatjuk. A többi lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat, a megolvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozzuk. A végén a mogyoró felét, a felaprított rozmaringot és a sonkát is beledagasztjuk. Letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.  A kuglófformát vastagon kivajazzuk, mogyoróval meghintjük, a megkelt tésztát beletöltjük. További 15 percnyi kelesztés után előmelegített sütőben 200 fokon 45-50 perc alatt megsütjük.

További recepteket keress a könyveinkben: https://webshop.halmosmonika.hu/index.php/koenyvek