Szép Ilonka bodzafánkja
Ebben a fánkban az a jó, hogy szárított bodzavirággal is elkészülhet! Tehát farsang idején is süthető, és idézi már a tavaszt, igazi téltemető! Nevét a leányaim nagymamájáról kapta, akitől a recept ered.
Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 8 tenyérnyi bodzavirág, a sütéshez olaj, a tetejére porcukor
Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél cm vastagra elnyújtjuk és egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. (Én egy szép nagy virágformájúra esküszöm). Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük, majd azon melegében, porcukorral megszórva kínáljuk.